Piata editoriala din ultimii ani a oscilat intre cartile tiparite si cartile electronice, insa ebook-urile nu au reusit sa se impuna pe masura asteptarilor editorilor.

Cartile electronice au cateva atuuri importante: sunt mai ieftine si mai accesibile, dar salveaza si consumul de hartie, deci taierea copacilor necesari pentru producerea cartilor tiparite.

Insa cartea tiparita este mai practica, nu riscam sa o pierdem asa usor precum cartea electronica, un ebook nu se poate transmite in unele cazuri de pe un dispozitiv pe altul sau se poate pierde daca dispozitivul pe care a fost salvata este compromis.

mival

Economie de resurse prin tiraje mici

Tipografiile accepta, de obicei, sa tipareasca tiraje peste 200 de exemplare, iar cu cat tirajul este mai mare, cu atat scade pretul per exemplar al cartii tiparite.

Insa carti din unele domenii nu sunt vandabile, asa incat chiar si editarea si tiparul a 100 de exemplare necesita o cheltuiala prea mare pentru anumite titluri.

Depozitarea si gestiunea cartilor necesita, de asemenea, costuri care stirbesc profitul unei editii, care oricum nu poate fi mare decat rareori. Iar tiparirea in tiraje mici a unor titluri ce nu se preconizeaza a fi un succes de piata poate implica un pret de tipar mai mare, dar care se compenseaza prin cheltuielile mai mici de depozitare, manipulare, transport etc.

Print on demand – solutia pentru carti din anumite domenii

Cand editorii se avanta sa cumpere cu bani multi drepturi de autor pentru un scriitor in voga sau tocmai premiat cu Nobel si sa cheltuie cu traducerea si tot procesul de editare, categoric tiparirea in 10-20 de exemplare ar fi absurda. Insa majoritatea cartilor scriitorilor romani se vand mai greu, intr-un timp indelungat, iar tirajele pot fi pe masura cererii pietei.

Unele edituri romanesti au adoptat acest sistem ”print on demand”, aparut si in Occident relativ recent, dupa 1990, astfel incat investitiile sunt redirectionate de la tipar spre dotarile necesare acestui proces: imprimanta performanta, consumabile de imprimanta, aparat de brosare, ghilotina si altele, in functie de posibilitati.

Astfel un poet tanar, de exemplu, are sanse sa-si vada cartea publicata fara a cheltui o avere, chiar daca se tiparesc zece exemplare, apoi doua-trei daca mai are nevoie si, candva, mai tarziu, alte cateva carti.

Pentru cartile de specialitate, publicarea in acest sistem de print on demand poate fi o solutie, mai ales daca este completata de publicarea electronica a cartii, accesul la informatia cuprinsa in carte fiind facilitat astfel.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Leave a Reply