Vreti sa stiti care este cea mai buna metoda de a ilumina un exponat astfel incat sa-l scoateti in evidenta, sporind la maximum contrastul dintre acesta si mediul inconjurator? Ei bine, raspunsul corect (asa, ca la concursurile de tip „cine stie, castiga”) este: „folosind becuri spot led!”
Din cate sisteme de iluminat s-au inventat pana acum, acestea sunt cele mai bune pentru a fi folosite in muzee. In primul rand, datorita culorii. Lampile fluorescente – neoanele, cum li se mai zice – dau o lumina artificiala, care oboseste ochii. Becurile clasice, cu incandescenta, „pacatuiesc”, daca se poate spune asa, cazand in extrema cealalta: dau o lumina galbuie – asa, cam ca lumanarile. In limbaj de specialitate, asta corespunde unei temperaturi de culoare de aproximativ 2700 de grade Kelvin.

Spre deosebire de acestea, becurile cu leduri dau o lumina alb-albastruie, mai apropiata de lumina zilei, a carei temperatura de culoare este mai mult decat dubla – mai exact, de 5700 de grade Kelvin. Din aceasta cauza, in cinematografie – unde adeseori trebuiesc folosite proiectoare chiar si la filmarile facute in timpul zilei – se folosesc filtre albastre. Trucul e vechi de cand lumea – cand se ingalbeneau rufele, bunicile si strabunicile noastre le albeau cu un produs de culoare albastra, numit „sineala”… Mai e si problema concentrarii luminii.

Tortele, lumanarile, becurile cu incandescenta si cele fluorescente imprastie lumina in trei dimensiuni si in toate directiile – asa, intr-un soi de sfera. Becurile cu LED dau o lumina mai concentrata. Cele standard creeaza un con de lumina foarte larg, cu unghiul dee la varf de 120 degrade. La becurile spot LED acest con este mai ascutit la varf – de numai 45 de grade – deci mai restrans. Acest fapt permite concentrarea luminii, fapt care le face sa fie alegerea ideala pentru aplicatii tehnice, cum ar fi farurile de automobil sau, din aceleasi motive, pentru vitrinele de muzeu. Cei care lucreaza in acest domeniu si cei care lucreaza in cinematografie si au prins „vremurile de demult” isi mai amintesc, fara indoiala, cat era de dificil sa se compenseze tendinta surselor „clasice”de a „imprastia” lumina pe care o au sursele de iluminat clasice, cum ar fi becurile cu incandescenta, prin lentile Fresnel si sisteme de oglinzi. Becurile spot Led nu au nevoie de asa ceva, si astfel dispare si nevoia de proiectoare specializate, care adeseori ocupa prea mult spatiu.

Nu trebuie neglijata nici eficienta energetica. Becurile cu incandescenta consuma prea mult, pentru ca numai 5% din energia primita o pot transforma in lumina. Restul de 95% se risipeste aiurea, transformandu-se in caldura, fapt care suprasolicita instalatiile de aer conditionat. Dar pe timp de iarna, cand chiar e nevoie de caldura, acest efect secundar al becurilor cu incandescenta nu devine un avantaj – folosirea lor nu micşoreaza factura la RADET sau cea de la Distrigaz… Lampile fluorescente, care consuma mai putin decat becurile cu incandescenta (dar nu mai putin decat becurile cu LED-uri!) au si ele pacatele lor. NU pot functiona fara mercur, iar mercurul extrem de toxic! Daca acest articol v-a convins de avantajele becurilor spot LED, duceti-va la magazinul V-Tac, situat in Bucuresti, pe Calea Vacaresti lanr. 276!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Leave a Reply