Analko Aluminium Industry SRL este o companie de confectii metalice industriale  care poate executa o gama larga de servicii, printre care si sudura MIG/MAG . Daca v-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre acestea, iata mai jos cateva repere.

Singura diferenta dintre MIG si MAG este tipul de gaz de protectie utilizat.

  • MIG reprezinta gazul inert metalic
  • MAG reprezinta gazul activ metalic

Principala diferenta este ca electrodul metalic este un fir de diametru mic alimentat de la o bobina si gazul de protectie este alimentat prin torta. Pe masura ce conductorul este alimentat in mod continuu, procesul manual este denumit uneori sudura semi-automata.

confectii_metalice_1

Modul de transfer metalic

Modul sau modul in care metalul se transfera de la firul de umplere la bazinul de sudura determina in mare masura caracteristicile de functionare ale procesului. Exista trei moduri principale de transfer metalic:

Scurtcircuitul si transferul de pulsuri metalice sunt utilizate pentru operarea la curent scazut, in timp ce transferul de pulverizare este utilizat numai cu curenti mari de sudura. In cazul scurtcircuitului sau transferului „in miscare”, metalul topit care formeaza varful sarmei este transferat prin imersarea firului in bazinul de sudare. Acest lucru se realizeaza prin stabilirea unei tensiuni scazute. Ingrijirea in stabilirea tensiunii si a inductantei in raport cu viteza de alimentare a sarmei este esentiala pentru minimizarea stropirii. Inductanta este utilizata pentru a controla cresterea curentului care are loc atunci cand firul se scufunda in bazinul de sudura.

confectii_metalice_2

Pentru transferul prin pulverizare, este necesara o tensiune mult mai mare pentru a se asigura ca firul nu face contact, adica scurtcircuit, cu bazinul de sudura. Metalul topit la varful sarmei se transfera in bazinul de sudura sub forma de spray de picaturi mici (mai putin decat diametrul firului). Cu toate acestea, exista un nivel minim sau un prag minim, sub care picaturile nu sunt proiectate cu forta prin arc. Daca se incearca o tehnica cu arc deschis cu mult sub nivelul pragului de curent, fortele cu arc scazut sunt insuficiente pentru a impiedica formarea de picaturi mari la varful firului. Aceste picaturi se transfera erratic peste arc, sub forta gravitationala normala. Modul pulsatorial a fost dezvoltat ca mijloc de stabilizare a arcului deschis la niveluri scazute de curent, adica sub nivelul pragului, pentru a evita scurtcircuitarea si imprastierea. Tipul de transfer metalic prin pulverizare este realizat prin aplicarea impulsurilor de curent, fiecare impuls avand o forta suficienta pentru a detasa o picatura.

confectii_metalice_3

Sudarea conventionala MIG / MAG se realizeaza folosind o sursa de tensiune constanta care asigura un arc inerent de „autoreglare” stabila. Pentru sudarea cu impulsuri se utilizeaza fie o sursa de tensiune constanta, fie o sursa de curent constanta cu reactie de tensiune.

Gazele inerte tipice sunt argonul si heliul. Gazele active tipice sunt amestecuri de argon, dioxid de carbon si oxigen.

Numai gazele inerte sau amestecurile de gaze sunt utilizate pentru gazul de protectie la sudarea MIG. Gazele inerte tipice utilizate pentru sudarea MIG sunt argonul si heliul. Aceste gaze sunt de obicei utilizate pentru sudarea MIG a aluminiului si a altor metale neferoase.

Amestecurile de gaze active au fost dezvoltate in primul rand pentru sudarea otelurilor. Gazele tipice de protectie sunt amestecuri de argon, dioxid de carbon si oxigen, de ex. CO2, Ar + 2 pana la 5% O2, Ar + 5 pana la 25% CO2 si Ar + 10% CO2 + 5% 02.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Leave a Reply