Dupa parcurgerea unui drum lung de 440 km, sambata la amiaza am ajuns in Suceava la destinatie, la Manastirea Slatioara.

Manastirea Slatioara

Manastirea Slatioara


Interior Manastirea Slatioara

Interior Manastirea Slatioara


In curtea manastirii

In curtea manastirii


Curtea Manastirii Slatioara

Curtea Manastirii Slatioara


Curtea Manastirii Slatioara

Curtea Manastirii Slatioara


In curte

In curte


Interior

Interior


Manastirea Slatioara (Suceava)

Manastirea Slatioara (Suceava)


Intrare in biserica

Intrare in biserica


Biserica in incinta manastirii

Biserica in incinta manastirii


In curtea Manastirii Slatioara (Suceava)

In curtea Manastirii Slatioara (Suceava)


Manastirea Slatioara se afla situata intr-un cadru natural mirific, un loc de liniste si odihna. Orice vizitator ii calca pragul va ramane surprins de minunatele locuri ce-l vor face sa se reintoarca cu prima ocazie.
Odata ajuns acolo, bunul meu prieten Parintele Serghie m-a intampinat cu mare bucurie, prezentandu-mi mica lui chilie. Am ramas surprins sa vad peretii micii camarute plini cu icoane.
Interior chilie Parintele Serghie

Interior chilie Parintele Serghie


Interior chilie

Interior chilie


Interior chilie Manastire

Interior chilie Manastire


Un loc minunat, plin de caldura, liniste ce te face sa nu mai pleci de acolo. Surprins fiind de simplitatea locului ne-am indreptat spre cimitirul Manastirii Slatioara, loc pe care Parintele Serghie il are in administrare.
Cimitirul Manastirii

Cimitirul Manastirii


Cimitirul

Cimitirul


In cimitir

In cimitir


Partea amuzanta a fost cand Parintele mi-a descris acest loc ca fiind zona din care n-ai mai vrea sa pleci. Si aici am realizat cateva imagini pe care vi le prezint.
Cruce in cimitir

Cruce in cimitir


Parintele Serghie

Parintele Serghie


Laurentiu Pintoi si Parintele Serghie

Laurentiu Pintoi si Parintele Serghie


Surprins fiind de simplitatea acestui lacas, al crucilor ce seamana una cu alta, curatenia si ingrijirea cimitirului, curiozitatea ma face sa-l rog pe parinte sa imi arate micul atelier de unde acesta realizeaza lumanarile din ceara naturala.
Parintele Serghie la izvor

Parintele Serghie la izvor


In drum parintele m-a dus la un mic izvor cu apa dulce si rece.
La izvor

La izvor


In drum spre atelierul de lumanari

In drum spre atelierul de lumanari


Intrare in atelier

Intrare in atelier


In atelier

In atelier


Atelierul de lumanari

Atelierul de lumanari


In atelierul de lumanari din ceara

In atelierul de lumanari din ceara


Cazan de topit ceara

Cazan de topit ceara


Din atelierul pentru lumanari, Parintele Serghie imi face cunostinta cu locurile vecine manastirii, in mijlocul padurii o locatie iesita din comun, un loc unde am putut face un mic gratar cu peste. Aici se afla un ivor cu apa sulfuroasa recunoscut pentru rolul ei in tratarea anumitor boli. Racoarea de aici si aceeasi liniste ne-a facut sa stam mult timp in noapte la povesti.
In padure

In padure


Padurea

Padurea


Alaturi de Parintele Serghie

Alaturi de Parintele Serghie


La izvor

La izvor.


Cu parintele Serghie la izvor

Cu parintele Serghie la izvor


Parintele Serghie la izvor.

Parintele Serghie la izvor.


Pe trepte

Pe trepte


In padure

In padure


Laurentiu cu masina

Laurentiu cu masina


Parintele Serghie si masina

Parintele Serghie si masina


In padure la izvor

In padure la izvor


Inca de la prima ora duminica in 9 Mai am avut onoarea de a participa la un alt eveniment intr-o comuna vecina, comuna Rîsca. Acolo, la biserica din comuna avea loc Hramul bisericii. Numarul mare de credinciosi precum si slujba ne-a facut sa ramanem pana la final cand am participat la un praznic pe masura. In timpul mesei, 2 cete de barbati din comuna, membrii ansamblului folcloric al zonei au cantat cantece haiducesti.
La Rîsca

La Rîsca


In curtea bisericii

In curtea bisericii


La slujba

La slujba


Cimitirul comunei Rîsca

Cimitirul comunei Rîsca


Dupa un week-end plin, cu regretul plecarii dar si cu speranta revenirii cat mai curand pe aceste meleaguri, ne luam ramas bun de la gazdele noastre si multumindu-le pentru ospitalitatea de care au dat dovada. Ii multumesc Parintelui Sergie ca mi-a oferit aceasta ocazie de a vizita Manastirea Slatioara si pentru a va prezenta acest articol. Dupa cele vazute sper ca v-am convins sa faceti o vizita petrecandu-va in acest fel un concediu binemeritat.
Iar daca doriti sa ajutati in vreun fel, dupa posibilitati aceasta manastire, puteti lasa un comentariu in acest articol in care sa specificati dorinta aceasta si veti fi contactati imediat.
O zi excelenta,
Laurentiu Pintoi


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

14 Responses to “La MANASTIREA SLATIOARA din Suceava”

 1. horjea rodica spune:

  am ramas extaziata de cele vazute la manastirea SLATIOARA .este minunat acolo .Multumim .MULTUMIM Parintelui Serghie ca daca nu exista noi nu stiam mai nimic despre aceasta manastire .MULTUMIM.
  .

 2. cristina spune:

  Spre bucuria sufletului meu ai deschis acest subiect despre manastirea Slatioara(mai exact Mitropolia de stil vechi din Romania),acolo unde inima adevaratei ortodoxii supravetuieste de atatea veacuri,nepatata fiind de ecumenism.Datorita Oamenilor de genul tau,aceste candele sacre mai sunt scoase de sub obroc.Pacat ca a fost timpul asa de scurt si nu ai avut timpul necesar sa vizitezi mai mult.De ex:biblioteca,muzeul…etc.Tot aici se afla si moastele Sfantului Glicherie Marturisitorul,cel prin care s-a pastrat sfanta si dreapta credinta dupa 1924.Si unde se savarsesc nenumarate minuni.La unele am fost si eu prezenta si m-am cutremurat efectiv.Pe aceasta tema s-ar putea scrie foarte mult dar nevrand sa va plictisesc,inchei dorindu-va tuturor sa vizitati si sa va convingeti singuri de realitate (aveti cuvantul meu ca se merita). PS. Hramul manastirei e pe 6/19 august(Schimbarea la fata).

 3. Anca din Botosani spune:

  Ma bucur ca s-a scris un articol atat de frumos despre Manastarea Slatioara, loc pe care il vizitez de peste 10 ani. Pe vremea Preasfintitului Glicherie, in perioada cand s-a schimbat calendarul, staret la Manastirea Slatioara era unchiul bunicii mele, Parintele David, care este inmormantat in spatele bisecirii. Majoritatea familiei este pe stil vechi, pacat ca majoritatea habar nu au care este dreapta credinta. Cunosc pe majoritatea objtii care slujeste aceasta manastire: pe parintele Sergie, Romano, Mercurie, Epifanie, Ghelasie, s.a. – daca ati sta de vorba cu fiecare din ei (si nu numai), ati descoperi, ca, pe langa chemarea, vocatia pe care o au in a-l sluji pe Dumnezeu, persoane intelepte, citite, harnice, oricand dispuse sa ajute.
  Sunt o persoana tanara, am 33 de ani, si atat pot sa transmit celor care nu au auzit de DREAPTA CREDINTA: REPREZINTA TRECUTUL, PREZENTUL si VIITORUL. Cautati singuri, studiati si descoperiti ADEVARUL. Multumesc.

 4. mihaela spune:

  MULTUMESC LUI DUMNEZEU ca mi a fost dat sa citesc un articol despre Manastirea Slatioara, despre Biserica de Stil Vechi din Romania. Stiu ca se incearca pe toate caile sa se evite acest subiect in mas media.
  Suntem o familie ce respecta adevarata credinta si ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute sa ramanem uniti in aceste vremuri grele, sa nu renuntam la credinta noastra
  Marea bucurie a sufletului meu este sa merg la slujba din 18 august (seara) si 19 aug. Schimbarea la Fata, fiind hramul manastirii.
  Mergeti la Slatioara si veti gasi linistea sufleteaca de care avem nevoie cu totii.

 5. emily spune:

  cat de frumos este acolo…Multumesc lui Dumnezeu k ma ajuta sa merg acolo in fiecare an de Hramul Manastirii…Multumesc si mamei mele care mi-a lasat cea mai mare bogatie din lume:ADEVARATA CREDINTA si PE DUMNEZEU IN INIMA…
  Sa va ajute Dumnezeu,sa va dea sanatate si mantuire si sa publicati cat mai multe articole despre Biserica de Stil Vechi Din Romania.
  Doamne ajuta!

 6. ady spune:

  MINUNATE LOCURI INIMA ADEVARATEI ORTODOXII.SPRE BUCURIA MEA SOCRII SANT DIN ACELE MINUNATE LOCURI SI CEL PUTIN O DATA PE AN SA MERG CU MARE DARG ACOLO IN SATUL SLATIOARA.

 7. Prepelita Ioan (republica moldova ) ortodox pe stil vechi . AMIN spune:

  Dupa cum ati vazut mai sus ca sunt din republica moldova , si ma lupt cu ajutorul lui Dumnezeu cu cei de pe stil nou, dar din mandria lor nu vor sa recunoasca ca gresesc zicand ca noi gresim ca nu facem ascultare , la care leam raspuns (de catolicizati nu vreau sa ascult ) ,caci BOR de stil nou este spurcata de erezi pina in gat , participind la rugaciuni ecumeniste cu catolicii si protestantii recunoscand botezurile lor si hirotoniile lor , iar mitropolitul nicolae corneanu (ereticul) impartasinduse la greco-catolici ,sa lepadat de ortodoxie si marturisind erezia apusului ,iar daca 75 % din 100% sunt pe stil vechi inseamna ca cei de pe stil nou sunt schismatici ci nu noi , caci noi mergem cu rusia , serbia , ierusalim , ukraina , sfintul munte , muntele sinai ect. ,slava domnului ca de mitropolia slatioara nu sa atins nicio erezie si sa ne pazeasca domnul de erezii ! chiar daca ips vlasie nu poate sluji cu tarile acestea de pe stil vechi ,patriarhul ierusalimului ia spus lui ips vlasie ” ducetiva la voi in tara si pastrati credinta cum o pastrati ca si noi nu vom schimba calendarul ” chiar sunt si fotografii cind vorbeau

 8. mariuss spune:

  Imaginile sunt superbe. Chiar o sa-mi fac program anul viitor sa vizitez aceasta manastire. Deasemeni, gasesc frumos gestul lui Laurentiu, de a face publice aceste frumuseti ale naturii, in mislocul careia, bunul Dumnezeu a contribuit cu mult ajutor, ca acea Manastire sa se ctitoreasca.
  Ce nu-mi place mie si dezaprob complet, aceste „ace” la adresa ortodocsilor pe nou, din partea unora, care se cred mai buni, fiind ortodocsi pe stil vechi.
  In orice loc as naviga pe acest net, cand este o zona unde cineva isi poate spune parerea, despre orice tine de religie, chiar daca locul respectiv, nu are ca tema calendarul, sau nu stiu ce alte diferente intre nou si vechi, cum este si aici, unde doar s-au pus niste fotografii superbe demne de admirat, se gaseste cineva sa arunce cu noroi gratuit si neprovocat de nimeni, sa murdareasca totul.

  Se aduc mari prejudicii Biserici De Stil Vechi, prin acest comportament, in primul rand de imagine, caci nu se cade ca un bun crestin, care vrea sa fie vazut un bun exemplu de ortodox adevarat, sa arate intoleranta, mandria de a se considera mai bun crestin decat celalalt, sa judece, sa fie agresiv, etc, si in al doi-lea rand sa dai apa la moara sa ti se dea replici la fel de dure, mai ales cand nu esti destul de bine pregatit sa disputi tu astfel de diferente.

  De ex. fratele Prepelita Ioan, din Moldova, cu tot respectul dar mai bine iti vezi de treaba ta, ca faci mai mult rau, decat bine Bisericii Traditionale.

  Vezi-ti de mantuirea ta si nu mai sminti oamenii.
  Alege simplitatea si trairea in pace si modestie si nu te mai lupta, nici tu si nimeni, cu nimeni.
  Cine rataceste, de cele mai multe ori nici nu stie acest lucru si te asigur, ca tu nu ai nici-o putere sa le arati acest lucru, ci numai Bunul Dumnezeu.
  Intr-o zi, cum mi s-a intamplat si mie, omul isi va gasi calea, dar numai cu ajutorul Domnului. Dumnezeu are grija de fiecare. Nu noi trebuie sa le ducem grija, nelijand astfel calea noastra.
  De ex. nu poti sa zici ca faci bine Bisericii Traditionale De Rit Vechi din Romania, cu ex. prost dat ca 75% sunt ortodocsi pe stil vechi. Ptr ca cineva daca se pune la mintea ta, iti da o replica de te inchide. Cei 75% dintre ortodocsii de rit vechi, nu traiesc in comuniune si recunoastere canonica intre ei, sunt dezbinati, pe cand astia de rit nou, conform ecumenismului dintre ei, sunt mai multi, ortodoxi de rit nou + catolici, inclusiv faptul, ca toate bisericile autocefale din lume, fie rit vechi, nou , sau catolice, se recunosc intre ele ca drept religii canonice. Asta face un rau de imagine, repet, doar de imagine, ceea ce poate smintii unii oameni, BORV din Romania, caci toate aceste Biserici autocefale, inclusiv cele de rit vechi, considera Biserica noastra traditionala, necanonica, ptr ca aceasta nu se supune BOR-ului, care este considerata Biserica oficiala a Statului Roman… Sunt multe lucruri si complicate de discutat aici.

  Nu ajung ei clericii, dintr-o parte si alta la o cale, care sunt minti luminate si cu duhul mai limpede ca al nostru! Aveti impresia ca patrundem noi adancurile acestor intelesuri atata cat sa punem noi la punct pe oricine? Am fi ingamfati sa credem asta!

  Repet, nu mai intrati in conflicte niciodata cu nimeni ptr ca lucrurile sunt mult mai delicate si subtile, iar cei mai multi care se dau ei mari ca ii pun la punct pe astia pe nou, de fapt nu prea cunosc multe lucruri; nu va este nici mai bine si nici nu castigati nimic in contul mantuirii sufletului vostru. Repet : modestie, simplitate, liniste in suflet si vorba cat mai putina!
  Doamne ajuta!

 9. Prepelita Ioan (republica moldova ) ortodox pe stil vechi . AMIN spune:

  mai , frate marrius ,eu nu fac decat sa diferenta dintre BOR (eretica) si BOSVR , pur si simplu nu vreau sa se amestece BOR in BOSVR , ips vlasie a spus destul de clar public si prin conferinte, predici ca BOR-ul este fara de har si ca a cazut sub anatema a 1 sinod ecumenic incalcind calcularea si praznuirea a datei pastelui , astfel in 1926 biserica ortodoxa romana de stil nou a serbat pastile inafara ortodoxiei, cea ce inseamna incalcat sfinta traditie , dar ce inseamna sa fii ortodox adica sa pastrezi sfinta traditie ,odata ce ai venit si ai altfel sa stii ca introduci dezbinare in biserica , schimbarea calendarului nu a adus nimic bun , ci din contra a provocat tulburare si dezbin are ,adica biserica sa deskompus in grupuri grupulete , iar in biserica de stil nou a aparut doar inoiri : sau scurtat posturile ,sau recunoscut hirotoniile anglicanilor, iar cand spune asa- zisul parintele cleopa ca toate bisericile au participat la acel asa – zis sinod din 1923 , o sa vedeti referatele altor biserici ca BORusa ,ierusalimului, serbia , ukraina , sinai etc. ca nu au vrut sa trimita reprezentanti zicand aceasta adunare este apostata . Voi preferati mai mult sa sarbatoriti sarbatorile cu catolicii decat cu cum a spus sfintii parinti care au patimit pentru asezarea sfintei traditii si a dogmelor ortodoxe , cand vorbesti cu preoti ortodocsi de stil nou, ei spun ca astronomic e mai corect asa , dar minunile lui Dumnezeu spun altceva , de ex. raul iordan se intoarce inapoi si chiar se intoarce inapoi si doar pe stil vechi ,iar sfinta lumina de la ierusalim se pogoara doar pe stil vechi adica dupa calcularea calendarului iulian , si sa nu uitam ca pe muntele taborului se pogoara un nor luminat in chip minunat ba chiar si steaua betleemului se arata in chip minunat si la fel doar pe stil vechi , iar toate aceste minuni sunt vazute de multi oameni chiar si tatal meu a asistat la aceste minuni . Ma intorc putin inapoi , in 1926 cand BOR-ul a sarbatorit pastele cu catolicii ba chiar sa nimerit cu acel al evreilor , dar canonul 7 apostolic ce spune ? ca daca vreun episcop sau presbiter sau diacon va sarbatori sfintele pasti cu cel al evreilor inaintea de echinoctiul de primavara sa se cateriseasca ! Iar tu cand spui ca (bisericile de rit vechi ,de rit nou , catolice se recunosc ca drept religii canonice ) sa stii ca faci mari erezii , sa stii ca biserica lui hristos este una caci insusi , sfintii parinti au dat anatemei pe toti cei ce incercau sa schimbe orice invatatura sau dogma , multi fac cofuzie dintre biserica ortodoxa si cea asa-zisa catolica , daca vei deschide catehismul ortodox si cel catolic o sa vezi multe erezii si minciuni la catolici .Nu exista alta biserica mai adevrata si mai canonica decat ortodoxia , sfintii parinti spun ca inafara ortodoxiei nu exista mantuire si atat ,apropo frate marius , eu team gasit pe ortodox.ro , facand parte din biserica de stil nou si citind comentariile tale am vazut ca aperi si faci parte din BOR (eretica) , sa stii daca esti tu ala nuti va merge sa smintesti lumea prin fatarnicia ta , sa ma ierti din inima dar asta nu iti spun ca sa te injosesc ci doar sa te intorci si sa te pocaiesti ,si faci cum au spus sfintii parinti si stramosii nostri , iar daca nu poti face diferenta dintre biserica ortodoxa de rit vechi si cea de stil vechi iti sfatui istoria biserii ortodoxe ruse ca sa cunosti mai multe despre biserica ortodoxa de rit vechi ,iar daca vrei sa discutam mai amplic , poftim nu ezita miar face placere !

 10. Prepelita Ioan (republica moldova ) ortodox pe stil vechi . AMIN spune:

  si nu ma pretind deloc inailibil , ci doar vreau sa descopar adevarul cu ajutorul lui Dumnezeu . iar in legatura cu (75% pe stil vechi ) eu am avut in vedere de bisericile ortodoxe de stil vechi oficiale :rusia ierusalim ,sinai , serbia, ukraina , athos etc., care sunt in comuniune euharistica !

 11. radaseni spune:

  salutari,am fost de mai multe ori la Manastirea Slatioara dar nu am vizitat izvorul sau alte locuri superbe care o inconjoara,dar cu prima ocazie ma voi afunda in toate colturile frumoase ale naturii din preajma manastirii,sanatate si numai bine

 12. Prepelita Ioan (republica moldova ) ortodox pe stil vechi . AMIN spune:

  buna , slava domnului , ca am fost si eu acolo , imi place foarte mult natura din jur , imi pare rau ca nu am fost la izvor ,pentru ca ma grabeam , dar cretca ma va ajuta Domnul si voi mai vizita manastirea slatioara !

 13. nicolae spune:

  Manstirea Slatioara,pe stil vechi,este izvorul pur a dreptei credinte, oameni buni luati parte la sfanta biserica si rugaciune in numar cat mai mare, deoarece e credinta adevarata,sa fim aproape la orice gand si suflare de biserica cea adevarata, sa ne apere Dumnezeu de vremurile grele care vor veni

Leave a Reply