Categories
Uncategorized

Ai nevoie de aparat dentar? Află cum se schimbă viața ta și de ce este necesar să îl cureți zilnic

Majoritatea oamenilor își doresc să aibă parte de un zâmbet frumos, dinți albi și drepți și de o sănătate orală excepțională. Există însă anumite situații care apar și necesită intervenții chirurgicale pentru a readuce starea de sănătate. Printre acestea se numără o operație de îndepărtare a țesutului gingival în exces, iar înainte de a opta pentru montarea unui aparat dentar, este recomandat să se ceară de la medicul stomatolog toate informațiile despre gingivoplastie preț și alte detalii necesare.

 Dacă ai primit sfaturi de la medicul dentist pentru a merge la ortodont pentru un aparat dentar, atunci probabil îți pui mai întâi câteva întrebări. În cele ce urmează, te poți informa despre ce așteptări poți avea atât de la aparatele libere, cât și de la cele fixe, dar și cum le poți întreține.

Primele zile cu aparat dentar

Când decizi să îți pui aparat dentar, va trebui să te obișnuiești mai întâi cu el, deoarece, desigur, purtarea aparatelor dentare creează un sentiment complet nou în gură și provoacă modificări acolo.

Atunci când porți atât aparate fixe, cât și libere, vei simți inițial o ușoară presiune în gură, care poate fi asociată și cu sensibilitatea la mușcătură. Acest lucru este complet normal, deoarece aparatele dentare din gură exercită o presiune terapeutică asupra dinților, dar acest lucru dispare de obicei după două-trei zile.

Dacă aparatele dentare sunt reajustate, atunci această senzație va reapărea pentru o scurtă perioadă de timp de fiecare dată, deoarece presiunea asupra dinților se schimbă.

Cu aparatele fixe se poate întâmpla, de asemenea, ca interiorul obrajilor, limba sau buzele să fie ușor înroșite sau iritate, deoarece țesuturile moi sunt iritate inițial de „corpul străin” din gură și trebuie mai întâi atinse de sârmă sau de consolele care se freacă de ele.

În plus, cu aparatul fix, vei putea avea probleme de mestecat în primele câteva zile, mai ales când presiunea pe dinți este încă nouă, mestecarea alimentelor tari poate fi inconfortabilă. Prin urmare, este recomandat să mănânci alimente moi în primele câteva zile.

Creșterea salivației poate apărea, de asemenea, la început și este complet normală dacă sunt purtate aparate dentare (fie libere, fie fixe).

În general, sunt necesare câteva săptămâni pentru a te obișnui complet cu aparatul dentar, iar după această perioadă nici nu vei mai observa că aparatul dentar este în gură. Desigur, timpul de ajustare este diferit pentru fiecare pacient și variază în consecință.

Ai grijă de aparate dentare

Îngrijirea corectă a aparatelor dentare este foarte importantă, deoarece la fel ca dinții tăi, aparatele dentare trebuie să fie curate pentru a preveni înmulțirea bacteriilor în gură. Medicul de la clinica  Dento Care îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Menținerea aparatelor dentare libere

Trebuie să cureți în mod regulat aparatele dentare cu o periuță de dinți și pastă de dinți. Pentru a face acest lucru, ține aparatul pe partea din plastic și nu pe fire, deoarece acestea s-ar putea îndoi. Apoi, pur și simplu periază aparatele dentare cu periuța de dinți până când toate depunerile sunt eliminate. Este important ca pentru aceasta să se utilizeze o a doua periuță de dinți, nu aceeași cu cea folosită pentru spălarea dinților. Cel mai bine este să speli întotdeauna aparatul imediat după purtare.

Menținerea aparatelor fixe

Aparatele dentare fixe trebuie curățate cu atenție. Reziduurile alimentare se pot depune sub fire și suporturi și pot duce la apariția cariilor dentare și a gingivitei dacă dinții nu sunt îngrijiți corespunzător. Din acest motiv, ar trebui să „investești” întotdeauna suficient în curățarea aparatelor dentare atunci când te speli pe dinți în mod regulat, până când toate reziduurile de hrană au fost cu adevărat eliminate.

Ce să faci și ce să nu faci

Dacă porți aparate dentare, ar trebui să le scoți întotdeauna când mănânci. Acest lucru este, desigur, diferit cu aparatele dentare fixe: prin urmare, ar trebui să eviți unele alimente în timp ce porți aparate dentare fixe: evită să consumi alimente lipicioase, cum ar guma de mestecat. Rămășițele de alimente lipicioase sunt foarte greu de îndepărtat de pe aparatul dentar. Mâncarea prea tare ar trebui, de asemenea, să fie evitată sau cel puțin tăiată în bucăți mici, pentru a le mesteca cu atenție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *