Categories
Uncategorized

Vinuri rose de cea mai buna calitate!

Crama Girboiu este un producator de vinuri cunoscut de catre romani si indragiti, chiar si de cei mai pretentiosi consumatori. Calitatea fiecarui vin rose este constatata cu fiecare pahar sorbit, iar aromele deosebite se resimt de fiecare data.

Vinurile roze se obtin din struguri negri ca si vinurile rosii. Strugurii negri cel mai des folositi pentru producerea vinurilor roze sunt: Pinot Noir, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra.

Binenteles ca mai sunt si alte soiuri, dar eu am facut referire in special la strugurii care se gasesc preponderent in podgoriile din Romania.

Diferenta, dintre vinurile rosii si cele roze, nu consta doar in timpii de maceratie a boabelor de struguri si culoare, ci si de tipul vinului rezultat.

Vinurile roze sunt in general vinuri fructoase seci sau demiseci, demidulci, putin mai aromate decat vinurile rosii.

Vinurile rosii sunt vinuri seci, cu o concentratie mult mai mare de tanin, cu un gust mult mai astringent si au nevoie de un timp mai indelungat de maturare pentru a atinge potentialul maxim si diminuare a gustului astringent de tanin.

Vinurile roze si rosii se obtin din aceleasi soiuri de struguri, diferind doar timpii de maceratie.

Pentru vinurile roze timpul de maceratie a boabelor in must variaza de la 1-3 zile sau mai mult in functie de culoarea vinului pe care o dorim.

In functie de culoarea lui, vinul trebuie aduc la temperatura potrivita. Vinul alb se pastreaza la frigider o ora inainte de servirea lui, in timp ce cel rosu se consuma la temperatura camerei.

Daca vinul are sedimente va trebui sa il decantati. Turnati bautura intr-un alt recipient printr-o panza, o sita fina sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impuritati care va pot impiedica sa savurati vinul la adevarata sa calitate.

Folosind un pahar potrivit turnati bautura si lasati-o sa respire pentru a permite aromelor sa se imbine o data intrate in contact cu aerul.

Mirositi vinul pentru a inhala parfumul, deoarece gustul unui vin depinde foarte mult de mirosul sau.

Luati o inghititura si pastrati-o in gura pentru cateva secunde. Dupa ce ii gustati diferitele arome il puteti inghiti usor.

Expertii sustin ca toate tipurile de vin beneficiaza de pe urma celor cateva secunde in care sunt lasate sa ”respire” imediat dupa deschiderea sticlei. Efectele se simt in special in cazul vinurilor albe.

Daca ai ales sa bei pe rand si vin alb, si vin rosu, nu clatiti paharul, ci turnati mai bine bautura peste cea ramasa deja. Asta, deoarece apa, in cantitate oricat de mica, va dilua vinul si ii va schimba pe loc aroma si consistenta. Chiar daca tu nu vei sesiza diferenta, daca ai musafiri mai pretentiosi cu siguranta vei primi reprosuri.

Consumul moderat de alcool este legat de un risc redus de boli cardiovasculare. Alcoolul, inclusiv cel din vinul rosé, subtiaza sangele si creste colesterolul bun sau HDL. S-ar putea chiar sa va reduceti riscul de boli de inima, atac de cord sau accident vascular cerebral. Adultii in varsta si cei cu factori de risc pentru boli de inima obtin cele mai mari beneficii din consumul moderat de alcool. Vestea buna este ca rosé-ele tinde sa contina mai putin alcool decat vinurile rosii si albe, ceea ce este minunat daca nu doriti sa exagerati.

Vinul rosé contine o serie de compusi benefici cu potentiale proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Polifenolii din vinul rosé pot ajuta la scaderea LDL-ului sau a colesterolului rau, in timp ce potasiul poate scadea tensiunea arteriala. Calitatile antiinflamatorii din vin au potentialul de a reduce riscul de artrita reumatoida. Ca si in cazul beneficiilor cardiovasculare, efectele pozitive sunt legate de consumul moderat. Nivelurile ridicate de consum de alcool anuleaza aceste beneficii.

Vinul rosé este relativ scazut in calorii, ceea ce il face o alegere prietenoasa pentru dieta. Cam 500 g de vin rosé contine in jur de 82 de calorii, ceea ce il face una dintre bauturile alcoolice cu cele mai putine calorii disponibile. Aroma proaspata si clara a vinului rosé il face un vin de primavara si vara ideal, asortandu-se la fel de bine cu paste, pui sau chiar o masa la gratar.

Cele mai semnificative beneficii ale vinului vin din antioxidantii prezenti in coaja strugurilor, in special resveratrolul. Un compus benefic pentru anti-imbatranire, resveratrolul protejeaza creierul si reduce riscul de boli de inima. Vinurile rosii, fermentate cu coji, au cele mai ridicate niveluri ale acestui antioxidant benefic. Vinificatorii strecoara imediat cojile din vinul alb si vinurile rosé la inceputul procesului de productie, determinand ca aceste vinuri sa aiba niveluri mai scazute de resveratrol.

Desi vinurile rosé contin mai mult resveratrol decat vinurile albe, ele contin mai putin decat cele rosii. Unele vinuri rosé ar putea contine un amestec de vinuri rosii si albe, crescand nivelul de resveratrol.

Este important sa stim sa alegem vinul potrivit, iar crama Girboiu are cea mai buna selectie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *